05 July 2008

Εργαλεία των Νεάντερταλ

Μια κοινότητα που ήκμασε στην περιοχή του Σάσεξ


Δεκάδες εργαλεία τα οποία εκτιμάται ότι ανήκαν σε ανθρώπους του Νεάντερταλ ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο του Δυτικού Σάσεξ της Βρετανίας. Η ανακάλυψη, όπως υποστηρίζει ο δρ. Μάθιου Πόουπ, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έρχεται να ρίξει νέο φως στη ζωή της ακμάζουσας κοινότητας κυνηγών που ζούσαν στον συγκεκριμένο τόπο.

Ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος φέρει την ονομασία Μπίντινγκς, ήλθε για πρώτη φορά στο φως το 1900. Η ανακάλυψη των συγκεκριμένων εργαλείων, ωστόσο, τα οποία εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι αλόγων, μαμούθ και ρινόκερων, αποτελούν την πρώτη που γίνεται ύστερα από χρόνια.

«Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι είναι πιθανόν να έχουν απομείνει από τις τελευταίες ομάδες Νεάντερταλ κυνηγών που κατοίκησαν τη Βόρεια Ευρώπη» λέει ο δρ Πόουπ. «Η εντύπωση που δίνουν» συνεχίζει «είναι ότι πρόκειται για πληθυσμό που είχε τον απόλυτο έλεγχο τόσο του τόπου και των φυσικών ακατέργαστων υλικώνόσο και μιας ακμάζουσας τεχνολογίας- όχι, δηλαδή, μιας ομάδας ανθρώπων στα πρόθυρα της εξαφάνισης». Ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια εργασιών για την οικοδόμηση μεγάλης οικίας στο Μπίντινγκς. Τότε είχαν ανακαλυφθεί περί τα 2.300 λίθινα αντικείμενα. Επί πολλά χρόνια τα συγκεκριμένα εργαλεία θεωρούνταν μη αυθεντικά. Τα περισσότερα, εκτός από ελάχιστα, πετάχτηκαν σε ένα πηγάδι, χωρίς να βρεθούν έκτοτε.

Μόλις πρόσφατα εκτιμήθηκε ότι τα εργαλεία είχαν επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα εργαλεία του Μπίντινγκς, σύμφωνα με τον δρα Πόουπ, φέρουν μεγάλες ομοιότητες με αντίστοιχα από τη Βόρεια Ευρώπη, τα οποία εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν πριν από 35.000-42.000 χρόνια.

Τα τελευταία ευρήματα αποτελούν, κατά τον δρα Πόουπ, αδιάσειστο στοιχείο ότι η αρχική ανακάλυψη ήταν αυθεντική.

(ΒΗΜΑ, 28/6/2008)