27 June 2008

Δικαιώματα στους ανθρωποειδείς πιθήκους

...
Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο στον κόσμο ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται το δικαίωμα της ζωής και της ελευθερίας στους ανθρωποειδείς πιθήκους, δηλαδή στον χιμπατζή, τον μπονόμπο, τον γορίλα και τον ουραγκοτάγκο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα που επιβάλει τις αρχές του Προγράμματος Ανθρωποειδών Πιθήκων, μιας πρωτοβουλίας επιστημόνων και φιλοσόφων που θεωρούν ότι οι στενότεροι συγγενείς μας πρέπει να απολαμβάνουν δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα περιορίζονταν στον άνθρωπο.

Το ψήφισμα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας και αναμένεται να ενταχθεί στη νομοθεσία εντός ενός έτους, οπότε οποιοδήποτε πείραμα βλάπτει τους πιθήκους θα είναι παράνομο στην Ισπανία.

«Δεν γνωρίζουμε να πραγματοποιούνται στην Ισπανία πειράματα σε ανθρωποειδείς πιθήκους, ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει νόμος που να τα εμποδίζει» σχολίασε ο Πέδρο Πόθας, επικεφαλής του προγράμματος στην Ισπανία.

Η χρήση ανθρωποειδών πιθήκων στο τσίρκο και σε τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές θα είναι επίσης ποινικό αδίκημα. Η κατοχή πιθήκων σε ζωολογικούς κήπους δεν θα είναι παράνομη, ωστόσο το 70% των ιδρυμάτων που φιλοξενούν σήμερα 315 ζώα εκτιμάται ότι θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Το Πρόγραμμα Ανθρωποειδών Πιθήκων ιδρύθηκε το 1993 από τους φιλόσοφους Πίτερ Σίνγκερ και Πάολα Καβαλιέρι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον μη βασανισμό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της βιολογικής οικογένειας των ανθρωπιδών (hominidae).
(www.in.gr, 26/6/2008)