14 April 2008

Bραβείο τεχνολογίας της Χιλιετίας

...
Τέσσερις επιστημονικές ανακαλύψεις περιλαμβάνονται στην τελική λίστα για το Διεθνές Βραβείο Τεχνολογίας της Χιλιετίας, όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία Τεχνολογίας της Φινλανδίας.

Οι τέσσερις εφευρέσεις, που αφορούν το αποτύπωμα DNA, βίο-υλικά αναγέννησης του ανθρώπινου ιστού, τις κινητές τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα οπτικών ινών, αντιπροσωπεύονται από έξι επιστήμονες. Ο νικητής, που θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουνίου, θα λάβει χρηματικό έπαθλο 800.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες τρεις εφευρέσεις θα μοιραστούν το ποσό των 345.000 ευρώ.

Ο καθηγητής Άλεκ Τζέφρις, του τμήματος γενετικής του πανεπιστημίου του Λέστερ της Βρετανίας είναι ο ένας από τους φιναλίστ για την εφεύρεση του στο αποτύπωμα του DNA. «Καμία άλλη εξέλιξη της σύγχρονης γενετικής δεν είχε τόση άμεση επίπτωση παγκοσμίως στις ζωές τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων» αναφέρει η ακαδημία στη σχετική ανακοίνωση.

Ένας άλλος υποψήφιος, ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκερ, του Τμήματος Επιστημών Υγείας και Τεχνολογίας του Χάρβαρντ, επιλέχθηκε από την ακαδημία για τις «ανακαλύψεις και την ανάπτυξη πρωτοποριακών βίο-υλικών ελεχχόμενης απελευθέρωσης φαρμάκου και αναμόρφωσης ιστού, που έχουν σώσει και βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Άντριου Τζ. Βίτερμπι, επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, επελέγη για την ανακάλυψη του αλγορίθμου Βίτερμπι, «κύριου στοιχείου των σύγχρονων ασύρματων και ψηφιακών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων».

Η τέταρτη ανακάλυψη, που κατέστησε δυνατή την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών υψηλής χωρητικότητας, περιλαμβάνει τρεις επιστήμονες: Τον καθηγητή Εμάνουελ Ντεσουρβίρ του Κέντρου Εταιρικής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Γαλλία, τον Δρ. Ράντι Τζιλ των Εργαστηρίων Bell στις ΗΠΑ και τον καθηγητή Ντέιβιντ Πέιν του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία. Η ακαδημία επέλεξε τους τρεις επιστήμονες για την «εξαιρετική συνεισφορά τους στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη και κατασκευή ενισχυμένων οπτικών ινών».

Το Βραβείο Τεχνολογίας της Χιλιετίας, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, καθιερώθηκε από την κυβέρνηση της Φινλανδίας το 2004. Δίνεται για επιτεύγματα στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, τηλεπικοινωνιών και πληροφορίας, νέων υλικών, υγείας και κοινωνικών επιστημών, ενώ άτυπα θεωρείται το βραβείο Νόμπελ Τεχνολογίας.

Προηγούμενοι νικητές περιλαμβάνουν τον Ιάπωνα καθηγητή Σούτζι Νακαμούρα για τις εφευρέσεις του στην τεχνολογία λέιζερ και τον φωτισμό LED αλλά και τον Τιμ Μπέρνερς-Λι, εφευρέτη του Hyper Text Transfer Protocol (http) και «πατέρα» του World Wide Web.

(www.kathimerini.gr, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, 13/4/2008)