16 March 2008

Οι εταιρείες παρακολουθούν το PC σας

(του Παναγιώτη Αθανάσαινα, www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από American Management Association)



Η έρευνα της American Management Association έδειξε επίσης ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις παρακολουθούν ακόμη και την κίνηση των εργαζομένων στους χώρους της εταιρείας. Η πιο συνήθης πρακτική παρακολούθησης των εργαζομένων αφορά την περιήγηση τους στο Διαδίκτυο, με 66% των εταιρειών να παρακολουθούν σε μόνιμη βάση τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι, στοιχείο που αποτελεί μάλιστα κριτήριο στις ετήσιες αξιολογήσεις εργαζόμενων που πραγματοποιούν.

Οι ιστοσελίδες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτές πορνογραφικού περιεχομένου (91%), οι σελίδες διαδικτυακού τζόγου και στοιχημάτων (61%), ενώ οι ιστοσελίδες κοινωνικού περιεχομένου όπως το Facebook και το MySpace έρχονται στην τρίτη θέση με 50%.

Οι διοικήσεις των εταιρειών κατά βάση ανησυχούν για την απώλεια της παραγωγικότητας
των εργαζομένων που μπορεί να προκαλέσει η ενασχόληση με το Διαδίκτυο και την αλληλογραφία που δε σχετίζεται με εταιρικά θέματα. Η παρακολούθηση της χρήσης των εταιρικών υπολογιστών αποτελεί συνήθη πρακτική πολλών εταιρειών, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης του χρόνου που οι εργαζόμενοι περνούν στο Ίντερνετ, ή ακόμα και των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούν στις αναζητήσεις τους.

Περίπου 43% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάποιας μορφής λογισμικό για να παρακολουθήσουν τη χρήση του Ίντερνετ από τους εργαζομένους, ενώ 60% παρακολουθούν τους εργαζόμενους σε πραγματικό χρόνο.

Η πιο συχνή αιτία πάντως που μπορεί να οδηγήσει τον εργαζόμενο στην απόλυση έχει να κάνει με την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ποσοστό 28% των αμερικανικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν προβεί σε απόλυση εργαζομένου για παραβίαση των κανόνων χρήσης του εταιρικού λογαριασμού email, είτε πρόκειται για αποστολή εμπιστευτικού υλικού ή για χρήση ανάρμοστου λεξιλογίου.

Επιπλέον, 30% των εταιρειών ανέφεραν ότι απέλυσαν κάποιο εργα
ζόμενο για ανάρμοστη χρήση του Διαδικτύου. Οι κυριότεροι λόγοι αφορούσαν το κατέβασμα και ανέβασμα προσβλητικού περιεχομένου από εταιρικό υπολογιστή και την υπερβολική χρήση του Ίντερνετ εις βάρος των εργασιακών καθηκόντων.

Εντύπωση προκαλεί η αντιμετώπιση ιστοσελίδων όπως το Facebook και ανεξάρτητα blogs από τις εταιρείες. Περίπου μία στις δέκα εταιρείες ανέφερε ότι παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην blogόσφαιρα και τα sites κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθώντας αναφορές που μπορεί να αναφέρονται στις ίδιες ή να αφορούν την αγορά που κινούνται.

Όχι μόνο στους υπολογιστές

Η παρακολούθηση των εργαζομένων, όπως αποτυπώνεται στην εν λόγω έρευνα, δεν αφορά μόνο τη χρήση υπολογιστή, αφού οι μισές περίπου εταιρείες παρακολουθούν και τα τηλέφωνα, κυρίως το χρόνο ομιλίας αλλά και τους αριθμούς που καλούνται.

Επιπλέον, 25% των εταιρειών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης για σκοπούς ασφαλείας, 7% από εκμεταλλεύονται την ύπαρξη του συστήματος για παρακολούθηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Την παρακολούθηση των εργαζομένων συνήθως αναλαμβάνουν τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης, σε ποσοστό 75%. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο η παρακολούθηση ανατίθεται στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού, το νομικό τμήμα, ενώ σε μικρό ποσοστό (4%) κάποιες εταιρείες αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε εξωτερικούς συνεργάτες.