04 March 2008

Αποφυλακίζεται ο Αιμ. Μεταξόπουλος

...
Δεκτή με οριακή πλειοψηφία, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, έγινε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η τρίτη αίτηση αποφυλάκισης του πρώην πρύτανη του Παντείου Αιμίλιου Μεταξόπουλου, ο οποίος εκτίει ποινή 25ετούς κάθειρξης για συμμετοχή στην υπόθεση της κακοδιαχείρισης του Ιδρύματος.

Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του υπό τρεις περιοριστικούς όρους: 100.000 ευρώ εγγύηση (σ.σ.: 300.000 ευρώ είχε ζητήσει η εισαγγελέας), απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

«Η ζωή του Αιμίλιου Μεταξόπουλου κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω έκκληση στο ανθρώπινο πρόσωπο της Δικαιοσύνης να μην ταυτιστεί η στερητική ποινή με στέρηση της ζωής του», είπε απευθυνόμενη στα μέλη του δικαστηρίου η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του συναδέλφου της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κλήμη Ναυρίδη, ο οποίος τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είναι ετοιμοθάνατος, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και ο ορίζοντας της ζωής του είναι εξαιρετικά βραχύς. Η νόσος επιβαρύνει την ψυχολογία του και η ψυχολογία του τη νόσο».

Στην κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του Αιμ. Μεταξόπουλου αναφέρθηκαν ο αδελφός του Κρ. Μεταξόπουλος και ο γιατρός που τον παρακολουθεί Γ. Κατσέλης, ενώ η εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημά του χαρακτηρίζοντάς τον ύποπτο φυγής.

«Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της και ξαναβρήκε την ανθρώπινη διάσταση», επισήμαναν οι υπερασπιστές του κατηγορουμένου κ.κ. Γ. Θωμάς και Θ. Μαντάς, λίγα λεπτά μετά την απόφαση που ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία στο παρελθόν είχε καταδικάσει τον Αιμ. Μεταξόπουλο, είχε απορρίψει την προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισής του, ενώ και χθες βρέθηκε στην πλευρά της μειοψηφίας που είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να παραμείνει κρατούμενος.
(ΤΑ ΝΕΑ, 4/3/2008)