02 March 2008

Ελληνιστές ή αφελληνιστές;

Σφοδρός πόλεμος μεταξύ των φιλολόγων εντός και εκτός συνόρων



του Δημήτρη Παπανικολάου, λέκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Λαμπρόπουλος, Γουργουρής, Βαν Ντάικ και άλλοι: δεν εντάσσονται στην ίδια θεωρητική σχολή, όμως συμμετέχουν στην ίδια τάση ανοίγματος των Νεοελληνικών Σπουδών και συνομιλούν στενά με ερευνητές συναφών κλάδων. Ωστόσο, πολλοί συνάδελφοί τους στην Ελλάδα βλέπουν αυτόν τον διάλογο με μεγάλη δυσπιστία.

Εδώ, ο Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και πρόεδρος της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ, που έγραψε τις πολυσυζητημένες μελέτες «Στοχάζεται η Λογοτεχνία; Η Λογοτεχνία ως θεωρία σε μια αντιμυθική εποχή» (Νεφέλη) και «Έθνος-Όνειρο Διαφωτισμός και θέσμιση της σύγχρονης Ελλάδας» (Κριτική).


ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΦΕΡΗ, ΑΦΕΛΛΗΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΡΙΤΣΟ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΑΔΕΡΦΗ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΘΗΡΟΙ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ, ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ, ΕΞΩΝΗΜΕΝΟΙ, ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ, ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΞΟΦΛΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΚΑΙ, ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ, ΚΡΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ. ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.

(πλήρες κείμενο εδώ >>>)

(βλέπε προηγούμενα >>>)