28 February 2008

Υπόθεση του PRESS-GR 4

Ο εκβιασμός που ήταν συκοφαντία


Ο δημοσιογράφος κ. Β. Χιώτης από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ καταφέρεται σήμερα σε σχόλιό του εναντίον bloggers και συναδέλφων του, οι οποίοι τον κατέκριναν και δεν τον στήριξαν στην αντιδικία του με το PRESS-GR. Έχει απόλυτα δίκιο σ' αυτό και νομίζω ότι γνωρίζει πως, κάθε σώφρων άνθρωπος, είτε είναι blogger είτε δεν ξέρει καν τί σημαίνει αυτό, καταδικάζει κάθε μορφής δυσφήμηση και κάθε συκοφαντία και, πολύ περισσότερο, κάθε προσπάθεια ή και απλή πρόθεση για εκβιασμό. Αυτές οι ενέργειες υπάγονται έτσι κι αλλιώς στις αρμοδιότητες των ποινικών δικαστηρίων και δεν χρειάζεται καθένας από εμάς να δηλώνει δημόσια ότι διαφωνεί με αυτές.

Θεωρώ όμως απαραίτητο να υπογραμμίσω δύο όμοιες αναφορές του κ. Χιώτη σε διαφορετικά σημεία του κειμένου του:
«...πήρα την πρωτοβουλία να καταφύγω στη Δικαιοσύνη για τις επιθέσεις που δεχόμουν αλλά και για τους χειρισμούς που επέλεξα στη συνέχεια.»
και:
«...ό,τι έγραψα και ό,τι είπα το έκανα ενυπόγραφα και επώνυμα, με στόχο να αποκαλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από εκείνους που συκοφαντούν συστηματικά, με ιδιοτελή- όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια για κάποιους- κίνητρα.»
Προσωπικά συμπεραίνω από αυτές τις αναφορές ότι ο κ. Χιώτης εθίγη από τα σχόλια, ίσως απρεπή και δυσφημιστικά (δεν τα έχω διαβάσει, αλλά δέχομαι ότι έχει απόλυτα δίκιο). Αυτό που δεν τεκμηριώνεται μέχρι στιγμής με τίποτα είναι ότι υπήρξε πράγματι προσπάθεια εκβιασμού του, να δώσει δλδ. 30.000 ευρώ για να τον αφήσουν ήσυχο. Από τα γεγονότα αποδεικνύονται μόνο οι χαρακτηρισμοί σε βάρος του και είναι απόλυτο δικαίωμά του να τους θεωρεί συκοφαντικούς. Εκβιασμός δεν έχει όμως αποδειχθεί και διαπιστώνω ότι, όλο και περισσότεροι σχολιαστές σε εφημερίδες και σε blogs αναφέρουν πως μάλλον κατασκευάστηκε ο «εκβιασμός» για να γίνει δυνατή η αποκάλυψη των διαχειριστών του PRESS-GR. Εγώ υποψιάζομαι επιπλέον ότι αυτό συνέβη με συνδρομή ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών.

Αν ευσταθεί αυτή η υποψία, μάλλον θα αντιμετωπίσουμε για άλλη μια φορά παγκόσμιο εξευτελισμό της χώρας μας και ένταξή της στην ίδια ομάδα με το Πακιστάν, το Ιράν, την Κίνα και κάποιες αφρικανικές χώρες. Η προσπάθεια του κ. Χιώτη για αυτοπροστασία από επιθέσεις σε βάρος του είναι καθ' όλα θεμιτή - πιθανότατα θα αντιδρούσα κι εγώ ο ίδιος με ανάλογο τρόπο, αν γινόμουν στόχος συκοφαντιών. Η εμπλοκή του κράτους με παράνομες μεθοδεύσεις για εξιχνίαση είναι όμως κάτι τελείως διαφορετικό και φοβάμαι ότι κάποια εμπλοκή θα αποκαλυφθεί σύντομα...
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)