24 February 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Κύριε διευθυντά,
(Δημήτρης Ψυχογιός, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/2/2008)

Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) πληροφορηθήκαμε χθες, εξευτελιστική για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, διότι αφορά την υποχρέωση των νέων μελών του να επιλέγουν μεταξύ θρησκευτικού ή πολιτικού όρκου όταν εγγράφονται, αποκαλύπτοντας έτσι δημοσίως και παρά τη θέλησή τους τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Πρόκειται για έλλειμμα ανεξιθρησκίας, επισημαίνει το ΕΔΑΔ, διότι θεωρείται αυτονόητο πως «οι δικηγόροι που εμφανίζονται να ορκιστούν είναι όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι». Κατά τον ίδιο τρόπο που οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρούν πιστούς ορθοδόξους όλους όσοι είναι μέλη αυτών των κορυφαίων θεσμών και αποφάσισαν την ίδρυση παρεκκλησίου και την τέλεση αγιασμού κάθε φθινόπωρο, αντιστοίχως. Και εδώ το επιχείρημα είναι ότι «όποιος δεν θέλει,δεν συμμετέχει», αναλαμβάνοντας βεβαίως και το κόστος της αναμέτρησης με τους οργανωμένους ελληνορθοδόξους ελληναράδες που ως προς την ισχύ και τις μεθόδους μόνο με τη μαφία των Αμερικάνων ευαγγελικών στις ΗΠΑ μπορούν να συγκριθούν.

Μετά τον ΔΣΑ, ας περιμένουμε να καταδικαστούν και τα ανώτατα δικαστήρια από το ΕΔΑΔ, θα πρόκειται για εξαιρετική υπηρεσία των προέδρων τους προς τη χώρα, μεγαλύτερη από αυτή που προσέφεραν κατώτεροι συνάδελφοί τους οι οποίοι καταδίκασαν σε εξοντωτικές οικονομικές ποινές δημοσιογράφους για «συκοφαντική δυσφήμηση» επειδή κατήγγειλαν τη δράση εθνικιστικής παρακρατικής συμμορίας την εποχή του σκανδάλου Οτσαλάν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, δηλαδή την ελληνική Δικαιοσύνη, για τις αποφάσεις αυτές και το σκεπτικό των αποφάσεων αποτελεί αυστηρή καταδίκη των δημοκρατικών ελλειμμάτων στη χώρα που παινεύεται αυτάρεσκα πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας.