14 February 2008

Τούρκικη διγλωσσία

...
Προ ημερών βρέθηκε στη Γερμανία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητές του εκεί έβγαλε λόγο σε μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών του σε στάδιο της Κολωνίας. Σ' αυτό το λόγο του που απευθυνόταν στα περίπου 3 εκατομμ. Τούρκους που ζουν στη Γερμανία (σχεδόν 4% του πληθυσμού της χώρας), κατήγγειλε όλους εκείνους, Τούρκους και ξένους, που επιδιώκουν την αφομοίωση των Τούρκων στις κοινωνίες που ζουν. Πρόκειται για «έγκλημα κατά του ανθρωπισμού» (Verbrechen gegen die Menschlichkeit), βροντοφώναξε προς όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ο Ερντογάν.

Πάνω εκεί παρουσιάστηκαν οι Κούρδοι της Τουρκίας, οι οποίοι εκπροσωπούνται σε σημαντικό αριθμό μεταναστών μεταξύ των «Τούρκων» που ζουν στην Ευρώπη. Εμείς, λένε, είμαστε 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και το κράτος αυτό μας αρνείται το δικαίωμα να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στα κουρδικά, να μιλάμε στην καθημερινή ζωή αυτή τη γλώσσα μας κ.ο.κ. Αν το 4% στη Γερμανία διεκδικεί ανεξάρτητη εκπαίδευση και πολιτιστική παρουσία, τί πρέπει να ισχύει για το 20% που αποτελούν οι Κούρδοι μέσα στο τούρκικο κράτος;

Δεν είναι πρώτη φορά που το τούρκικο κατεστημένο χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα στο εσωτερικό, όπου ισχύουν αυταρχικοί νόμοι και μηχανισμοί επιβολής της εθνικής ιδεοληψίας και άλλη γλώσσα στο εξωτερικό, όπου είναι αναγκαίο να δείχνουν πολιτισμένο και «ευρωπαϊκό» πρόσωπο.