17 November 2007

Βιβλία, βιβλία

Ελληνολατρικό τηλεμάρκετινγκ

(του Ανδρέα Παππά, Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, 16/11/2007)

Γράφοντας την προηγούμενη εβδομάδα ότι το σενάριο της ταινίας «Ελ Γκρέκο» θα μπορούσε να ήταν γραμμένο, μεταξύ άλλων, από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο ή τον Αδωνι Γεωργιάδη, θυμήθηκα να σχολιάσω ένα ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, φαινόμενο.

Μιλάω, βέβαια, για τις εκπομπές διάφορων απίθανων τύπων, κοινό γνώρισμα των οποίων είναι η ελληνολατρία. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκουν φιλόξενη στέγη σε κανάλια φίλων και ομοϊδεατών τους (στο ένα ή στο άλλο πεδίο), ενώ άλλοι νοικιάζουν χρόνο, σε δευτεροκλασάτα και τριτοκλασάτα κανάλια, για να πουλάνε τα προϊόντα τους.

Ετσι, το TV Magic, πιο γνωστό ως κανάλι του Ολυμπιακού, εκτός από εκπομπές στις οποίες πωρωμένοι οπαδοί τηλεφωνούν και πληρώνουν ουκ ολίγα για να πουν «θα τους γ... τους βάζελους» ή «εγώ νομίζω ότι ο Στολτίδης πρέπει να παίζει πιο μπροστά», εκτός από αγώνες, όπως Ολυμπιακός - Εργοτέλης σε τρίτη μετάδοση, και από ημίσκληρα πορνό μετά τα μεσάνυχτα, διαθέτει (ναι, ακόμα κι αυτό!) ειδική εκπομπή, μ' έναν κακομοίρη που, όταν δεν λιβανίζει τον Κόκκαλη με τον πιο γλοιώδη τρόπο, εξυμνεί το μεγαλείο και τη δόξα της Ελλάδας και του Ελληνισμού, σε γλώσσα σχολικής γιορτής και έχοντας για ντεκόρ μορφές ηρώων του 1821. Α, ναι! Διαφημίζει και κάτι πράγματα που τα αποκαλεί βιβλία, γραμμένα από τον ίδιον.

Στο πάρα δίπλα κανάλι, του Καρατζαφέρη, ο Αδωνις Γεωργιάδης τσιρίζει ακατάπαυστα, με το αδελφάκι του να «κρατάει το ίσο», καταγγέλλοντας και αποκαλύπτοντας συνωμοσίες εις βάρος της χώρας και του πολιτισμού μας. Α, ναι! Κι αυτός πουλάει βιβλία με τη μέθοδο του τηλεμάρκετινγκ.

Σχετικά πρόσφατα, στο ίδιο κανάλι με τους Αδωναίους, έσκασε πάντως μύτη και άλλη εκπομπή, άλλου «εκδότη», ο οποίος επίσης διαφημίζει και πουλάει ελληνολατρικά και πατριωτικά βιβλία των εκδόσεών του (με τη βοήθεια «φιλολόγου» αυτός, όχι του αδελφού του).

Ο πρύτανης, όμως, του είδους είναι αδιαμφισβήτητα ο Δημοσθένης Λιακόπουλος. Η αλήθεια να λέγεται! Αυτός πρώτος -αν δεν κάνω λάθος- ανέλαβε να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των Ελλήνων, πουλώντας βιβλία τα οποία γράφει, κατά κανόνα, ο ίδιος! Ετσι, αγοράζοντας κανείς το «πακέτο», μπορεί να μάθει «τι παίζεται σήμερα στον κόσμο» (δική του η έκφραση), όπως επίσης μπορεί να μάθει για την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική των κατοίκων του Αρη, για «εκείνους που ζουν κάτω από το έδαφος» (όπου τους έχωσαν οι πρόγονοί μας) αλλά θα βγουν μια μέρα να πολεμήσουν μαζί μας, για την υπόγεια πόλη κάπου στα βάθη της Ασίας όπου κάποια περίεργα όντα αποφασίζουν για το μέλλον της ανθρωπότητας, για τους αρχαίους Ελληνες που ταξίδεψαν στην Αμερική και στην Κίνα και ίδρυσαν εκεί πολιτισμούς! Α, ναι. Εμειναν και μερικοί εδώ. Κατευθείαν απόγονος αυτών είναι, προφανώς, ο Λιακόπουλος. (Αλίμονο, αρκεί να δει κανείς τη φάτσα του και την κορμοστασιά του· φτυστός ο Εφηβος των Αντικυθήρων!). Οσο για το εμπορικό μέρος του εγχειρήματος, καλά κρατεί, αν κρίνει κανείς από το ότι ο περί ου ο λόγος κύριος διαθέτει δύο βιβλιοπωλεία και νοικιάζει χρόνο σε τέσσερα-πέντε κανάλια.

Τι είναι, άραγε, όλοι αυτοί οι «διαφωτιστές» των τηλεθεατών; Αφελείς πατριδολάτρες; Αγαθοί ελληναράδες; 'Η μήπως καπάτσοι εμποράκοι που πουλάνε την πραμάτεια τους; Θα χρειαστεί να επανέλθω.