17 October 2007

Απονομή «βραβείου Deschner» στον R. Dawkins

...
Το Ίδρυμα Giordano Bruno (gbs) απένειμε στον εξελικτικό βιολόγο και κριτικό των θρησκειών, Richard Dawkins, το «βραβείο Deschner», το οποίο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η επίδοση του βραβείου έλαβε χώρα στη Φραγκφούρτη, στην αίθουσα εορταστικών εκδηλώσεων (Aula) του πανεπιστημίου Johann Wolfgang Goethe.

Η ιδιομορφία αυτής της εκδήλωσης έγκειται, πέρα από την πρωτιά της απονομής του βραβείου, στο γεγονός ότι το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου γίνεται η απονομή, ο Karl-Heinz Deschner, είναι ακόμα εν ζωή. Ο Herbert Steffen, μέλος του προεδρείου του Ιδρύματος Giordano Bruno ερμήνευσε αυτή την ιδιομορφία, λέγοντας ότι «Το ίδρυμα είναι αφοσιωμένο στην εντεύθεν ζωή».

Επειδή ήταν δε παρών στην απονομή και ο ίδιος ο Karl-Heinz Deschner, 82 ετών ήδη, έγινε δυνατόν να τιμηθούν με μία απονομή δύο σημαντικοί διανοούμενοι της εποχής μας. Υπενθυμίζουμε ότι ο K.-H. Deschner έχει αφιερωθεί στην ολοκλήρωση του έργου του «Die Kriminalgeschichte des Christentums» (=Η εγκληματική ιστορία του Χριστιανισμού), δεκάτομο έργο, του οποίου οι 8 πρώτοι τόμοι εκδοθεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Giordano Bruno, κ. Michael Schmidt-Salomon, παρουσίασε την αιτιολογία για τη βράβευση του Dawkins και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο σημαντικός αυτός ερευνητής κατήργησε τη μονομερή «συμφωνία μη επίθεσης» που απαιτεί και λαμβάνει η εκκλησία από την επιστήμη και εισήγαγε ο ίδιος το αίτημα για αξιολόγηση όλων των κοινωνικών ιδεοληψιών με βάση τον ορθολογισμό. Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του Dawkins, είπε επίσης ο Schmidt-Salomon, στη διάδοση μιας φυσιοκρατικής και ταυτόχρονα ουμανιστικής αντίληψης για τη ζωή και τον κόσμο.

Ο Karl-Heinz Deschner παρατήρησε στην ομιλία του ότι κατά τη βράβευση του Dawkins συντελείται η προσέγγιση ενός ευρέως φάσματος αντιλήψεων: «Ένας αθεϊστής, όπως ο Dawkins, παραλαμβάνει βραβείο που φέρει το όνομα ενός αγνωστικιστή (Deschner), το οποίο βραβείο απονέμει ένα Ίδρυμα (gbs) με αθεϊστικό προσανατολισμό και το οποίο ίδρυμα με τη σειρά του έχει το όνομα ενός πανθεϊστή (Bruno). Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στην ιστορία του πνεύματος ήταν πανθεϊστές, π.χ. Goethe, Spinoza, αλλά και άλλοι, όχι λιγότερο διάσημοι, ήταν αγνωστικιστές, Hume, Kant (με περιορισμούς), Comte, Spencer, Darwin, Russell, Camus, οι περισσότεροι νεοκαντιανοί και οι θετικιστές».



Ο Dawkins μίλησε στον ευχαριστήριο λόγο του, μεταξύ άλλων, για την αντίφαση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας και για την προσπάθεια της θρησκείας να αξιοποιεί, όπως ένα παράσιτο, την επιστημονική γνώση για ίδιον όφελος. Παρέπεμψε δε στο παράδειγμα της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, όπου φανατισμένοι θεοσεβούμενοι άνθρωποι προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους, αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνική γνώση.

Ο Dawkins διαφωνεί με το διαχωρισμό των θρησκειών σε ειρηνικές και επιθετικές, γιατί ο πυρήνας όλων των θρησκειών είναι εξ ορισμού η κατοχή μιας μοναδικής και σωστής αντίληψης και αυτό είναι το σημείο, με βάση το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι θρησκείες. Ένα άλλο καίριο πρόβλημα είναι η εκμετάλλευση της καλοπιστίας των μικρών παιδιών, των αμόρφωτων ανθρώπων και των υπερηλίκων, οι οποίοι απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αξιοποιούνται από τον εκκλησιαστικό μηχανισμό για να διαδοθούν ανορθολογικές αντιλήψεις.

βλέπε επίσης!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)