23 October 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

...
Μητροπολίτης Ανθιμος σε νέο πρόγραμμα

Σφοδρή επίθεση εναντίον όλων όσοι επιθυμούν τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όσων τάχθηκαν υπέρ της απάλειψης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, αλλά και κατά των Σκοπιανών για τη στάση τους στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Από άμβωνος συνέδεσε τις επικρίσεις του με την επιρροή που ασκεί ο διάβολος στις καθημερινές πράξεις των ανθρώπων.



Ο διάβολος, κατά τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, βρίσκεται πίσω από τη διαφορά με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας. Ανέφερε ότι «όσοι δεν βοηθούν για την επίλυσή του, τον διάβολο επιζητούν, διότι τέτοιες διαφορές μερικές φορές έχουν συνέχειες που είναι πολύ δυσάρεστες και ευχόμαστε να μην υπάρξουν ποτέ». Εννοείται ότι ο Σημίτης είναι ο εκπρόσωπος του διαβόλου στη Γη που δεν ήθελε την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, αλλά και ο Γιωργάκης που πάει και ανάβει κεριά κάθε τόσο, δεν μου φαίνεται και πολύ ανεξάρτητος, λίγο διαβολικό έχει σίγουρα μέσα του. Ο Μπένυ, πάντως, είναι μια χαρά, πρώτος φίλος του Άνθιμου και εχθρός του Γιωργάκη.

Προσευχή και μετάνοια


Ο κ. Άνθιμος κάλεσε το ποίμνιο να προσευχηθεί τώρα που παρατηρείται κινητικότητα στο θέμα, «να φωτίζει ο Θεός και τους δικούς μας διπλωμάτες για να επιτύχουν (χαρά η Ντόρα, ε;) να δώσουν εξήγηση για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη περί του ονόματος της Μακεδονίας, ότι ανήκει στην Ελλάδα και τους ισχυρούς, οι οποίοι παρεμβαίνουν για τα δικά τους συμφέροντα, για να μπορέσει να υπάρξει στο τέλος μια επίλυση του ζητήματος. Γιατί εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες όλης της Ελλάδος, αλλά και ιδιαίτερα των βορείων επαρχιών που ζουν την πραγματικότητα του ακριτικού ελληνισμού, δεν θέλουμε να υπάρχει το όνομα της Μακεδονίας μας σε άλλη γειτονική χώρα, διότι με κανέναν τρόπο δεν της ανήκει. Λένε ψέματα». Έξω από την παράγκα παλιοψεύτες, σας φωνάζει ο Άνθιμος. Βέβαια οι Μακεδόνες των βορείων επαρχιών κατάγονται κατά κανόνα από την Μικρά Ασία, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, ο Ζουράρις τα ξέρει καλύτερα.


Απ' την άλλη πλευρά και οι Σκοπιανοί χριστιανοί ορθόδοξοι είναι και, άμα υποστηρίζει τη δική μας πλευρά ο θεούλης (ο οποίος, ως γνωστόν, ασχολείται με τις βλέψεις κάθε γέροντα να γίνει αρχιεπίσκοπος), θα στενοχωρήσει τα σκοπιανά τέκνα του. Μεγάλος μπελάς κι αυτός, θα έπρεπε κάθε κράτος να έχει ξεχωριστή, δική του θρησκεία, οπότε ο "αληθινός θεός" θα στηρίζει εμάς που έχουμε εξ ορισμού δίκιο... Τώρα, πρέπει να προβάλλουμε εμείς την ελληνο-ορθοδοξία και οι άλλοι προβάλλουν την σκοπιανο-ορθοδοξία - μύλος, άντε να βρεις λύση...
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)