10 October 2007

Ιερέας της αστυνομική δύναμης

Ποινή ισόβιας κάθειρξης σε Αργεντινό ιερέα για συμμετοχή στον «Βρώμικο Πόλεμο»



Ο Κρίστιαν Βον Βέρνιτς, ιερέας της αστυνομίας, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανάμιξή του σε βασανισμούς, απαγωγές και δολοφονίες αντιφρονούντων στην διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-83). Είναι η πρώτη φορά που ο «Βρώμικος Πόλεμος» αγγίζει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο Βέρνιτς ήταν ιερέας της αστυνομικής δύναμης του Μπουένος Αϊρες και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πίεζε τους βασανισθέντες να μιλήσουν στις επισκέψεις του σε μυστικές φυλακές. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Είναι κάτι που εμείς, οι μητέρες, δεν πιστεύαμε ότι θα ζούσαμε να το δούμε» δήλωσε η Τάτι Αλμέιδα, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Μητέρες της Πλάσα δε Μάγιο». Ο 69χρονος ιερέας καθόταν στο εδώλιο με το κεφάλι χαμηλωμένο και τα χέρια σταυρωμένα. Φορούσε μάλιστα και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τού ζήτησε να απολογηθεί, εκείνος επικαλέστηκε την Αγία Γραφή: «Αν θέλουμε να φθάσουμε στην αλήθεια, πρέπει να το κάνουμε ειρηνικά. Μια καρδιά γεμάτη πόνο και ζήλια είναι μια καρδιά που δεν καταλαβαίνει την έννοια της συμφιλίωσης». Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες ήταν υπερβολικές και έκαναν λόγο για «ιδεολογική επίθεση» εναντίον της Εκκλησίας.

(www.in.gr)