14 September 2007

ΚΤΕΟ και ανευθυνότητα

Σκέφτηκα, τώρα που ασχολούνται οι περισσότεροι με τις εκλογές, να πεταχτώ στο ΚΤΕΟ για να περάσω το αυτοκίνητο. Μπήκε σε κυκλοφορία το έτος 2000 και έχει διανύσει μόνο 32.000 χιλιόμετρα, τίποτα δηλαδή. Δεν πολυκυκλοφορώ με το αμάξι, συχνότερα χρησιμοποιώ λεωφορεία, τρόλεϋ και τραίνο και πολύ συχνότερα περπατάω.

Παρ’ όλο που το αμάξι δεν έχει επιβαρυνθεί στην κυκλοφορία ή με κανένα τρακάρισμα και παρ’ ότι πέρσι το πέρασα από έλεγχο στα 30.000 km, θεώρησα σκόπιμο να το αφήσω στο συνεργείο της αντιπροσωπείας για να του κάνουν έναν προέλεγχο, «λάδια, φρένα, φώτα, καυσαέρια - ό,τι θα κάνουν και στο ΚΤΕΟ» τους είπα. Το παίρνω, λοιπόν, πληρώνω 25,00 ευρώ, ρωτάω «είναι εντάξει;», «μια χαρά είναι» μου απαντάνε, και πάω σήμερα στο ΚΤΕΟ.


Το βάζουν στο μηχάνημα, βρίσκουν ότι στους πίσω τροχούς, φρενάρει ο ένας με 25-30% μεγαλύτερη δύναμη απ’ ότι ο άλλος και ότι το χειρόφρενο δεν πιάνει σε όλους τους τροχούς. «Να ξαναέρθεις» μου λένε και με το δίκιο τους. Προσπαθούσε μάλιστα ο νεαρός τεχνικός να με πείσει ότι «δεν είναι άδικο το μέτρο, δυστυχώς τα αποτελέσματα μετρήσεων στο χαρτί δείχνουν ότι…». Τον διέκοψα και του δήλωσα ότι και μόνο να μου έλεγε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα φρένα, θα το πήγαινα από μόνος μου πάλι στο συνεργείο, πόσο μάλλον τώρα που φαίνεται αυτό στις τεχνικές μετρήσεις.

Επιστρέφω, λοιπόν, αμέσως μετά στο συνεργείο της αντιπροσωπείας! Έχετε ακούσει τον Δία να τα βάζει με τις σκνίπες; Έπρεπε να είστε εκεί να μάθετε, τί σημαίνει αυτό. Ακούστηκα σε όλη η περιοχή Κάτω Πατησίων, Χαλκηδόνας και Φιλαδέλφειας, ίσως και λίγο απέναντι στους Αγίους Αναργύρους. Με ξευτελίσατε, θα με σκοτώσετε, σκιτζήδες, ανίκανοι, άσχετοι, κομπογιαννίτες, ψεύτες…, ούτε προεκλογικό μπαλκόνι να είχα πιάσει. Ψέλλιζαν κάτι δικαιολογίες, τεχνικοί 30-35 χρόνια με τη φόρμα, μάλλον φταίνε τα μηχανήματά τους, να πας σε άλλο ΚΤΕΟ. Καλά, δεν πρέπει να είχαν ακούσει τέτοιες φωνές τα τελευταία χρόνια. Κυκλοφορούσαν σκυμμένοι μέχρι μετά από 1,5 ώρα που πήρα το αμάξι, ελπίζω έτοιμο, και έφυγα.

Ενδιάμεσα προσπαθούσε να μου εξηγήσει ο μάστορας τι ακριβώς έκανε, δηλαδή αυτά που έπρεπε να είχε κάνει την πρώτη φορά. Του είπα ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι να μάθω τη δουλειά άλλων, γι’ αυτό πληρώνω και θέλω να κάνουν αυτοί σωστά τη δουλειά που πρέπει να ξέρουν. Αν ήταν να ενημερωθώ για τις δουλειές όλων των άλλων, του μαραγκού, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του φούρναρη, του χασάπη, του αστυφύλακα, του εμπόρου, του πυροσβέστη κτλ., τότε δεν θα μου έμενε χρόνος να κάνω τη δική μου δουλειά.

Θα ξαναπάω από βδομάδας στο ΚΤΕΟ και καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, αν βρουν πάλι κάποιο ψεγάδι. Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε, όμως, όλοι μας είναι ότι δεν γίνεται να ζητάμε από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, από τις Τράπεζες και τους Οργανισμούς να λειτουργούν άψογα, όταν εμείς οι ίδιοι, ο καθένας στον τομέα του, δεν προσφέρουμε αντίστοιχης ποιότητας εργασίες. Πριν από την «επανίδρυση του κράτους» που επαγγέλλεται ο Κωστάκης, πρέπει να επανιδρύσουμε, καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά μας.