02 June 2007

Το προσωπικό κόστος του καπνίσματος

(της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ, Ελευθεροτυπία, 31/5/2006)

Τα προσωπικά του «παθήματα» εξαιτίας του καπνίσματος, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρας κατά του Καπνίσματος ο ακαδημαϊκός-καθηγητής και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «ένα από τα πιο πειστικά παραδείγματα των συνεπειών του καπνίσματος...». Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει το τσιγάρο ως τον υπ' αριθμό ένα δολοφόνο της ανθρωπότητας!

Κ. Στεφανής: «Είμαι εδώ ως το ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα. Οταν έπαθα το πρώτο "εμφραγματάκι", είχε ήδη αρχίσει ύπουλα η δυσχέρεια της αναπνοής και ο βήχας, ο λεγόμενος τσιγαρόβηχας, και η αρχή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Δύο χρόνια αργότερα, κάτω από συνθήκες που εγώ δεν έχω φυσικά προσωπικό βίωμα -αλλά γνώση έχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και γιατρός μου- είχα την πρώτη ανακοπή και την "αναίμακτη" επέμβαση παράκαμψης "μπάι-πας". Και για να μην πολυλογώ, αναφέροντας τα ενδιάμεσα επεισόδια, καταλήγω στην τελευταία -προ διετίας- συνέπεια, δηλαδή τον καρκίνο του πνεύμονα».