16 May 2007

Τα θύματα του εκχριστιανισμού σηκώνουν κεφάλι

Οι ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του πάπα στη Βραζιλία ότι «ο χριστιανισμός δεν επεβλήθη στους λαούς της Αμερικής, αλλά οι ίδιοι επιθυμούσαν την έλευση ενός σωτήρα και τον απεδέχθησαν, όταν τους τον έφεραν οι Ευρωπαίοι». Και ότι «η επανάκαμψη προκολομβιανών θρησκειών στο προσκήνιο της Λατινικής Αμερικής αποτελεί οπισθοδρόμηση».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των λαών του Αμαζόνιου, Gesinaldo Satere Mawe, δήλωσε ότι «ο πάπας ήταν πολύ αλαζονικός». Ο Roberto Olivares, πρόεδρος της ομοσπονδίας των ιθαγενών της Οαξάκα στο Μεξικό, πρόσθεσε ότι τα λεγόμενα του πάπα είναι γελοία. Επίσης, ο διευθυντής της οργάνωσης των ιθαγενών της Κολομβίας, Luis Evelis Andrade, αποφάνθηκε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι η χριστιανική εκκλησία δεν αναγνωρίζει την ευθύνη της για την καταστροφή του πολιτισμούς μας και της ταυτότητάς μας».

Είναι γνωστό ότι η επιβολή του αποικιακού συστήματος των Ευρωπαίων στην Αμερική, με την πλήρη υποστήριξη της εκκλησίας, οδήγησε σε δολοφονία και υποδούλωση εκατομμυρίων ιθαγενών, πέρα από τους μαζικούς θανάτους λόγω των μεταφερόμενων από την Ευρώπη επιδημιών.

Ο προηγούμενος πάπας είχε ζητήσει στο ταξίδι του το έτος 1992 συγγνώμη για το ρόλο των Ευρωπαίων χριστιανών κατά την κατάκτηση της Αμερικής. Ο τωρινός πάπας επανήλθε στο μύθο περί σωτηρίας και εκπολιτισμού των ιθαγενών, τη στιγμή που οι ίδιοι επιστρέφουν σταδιακά στις προκολομβιανές παραδόσεις τους.
Αυτά συμβαίνουν, όταν βγαίνει ο άλλος εδώ (Χριστόδουλος) και φωνάζει «πίσω στις παραδόσεις» και εννοεί εκείνες της εποχής που δέσποζε η αμορφωσιά και η εκκλησία συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς! Μερικοί ακροατές δεν καταλαβαίνουν όμως ως παραδόσεις τους κυκλικούς χορούς στα πανηγύρια, αλλά τις προχριστιανικές ελληνικές συνήθειες και γίνονται γι' αυτό το λόγο αρχαιολάτρες! Όταν δεν συμβαδίζεις με την κοινωνία και την εποχής σου και επιδιώκεις «πρόοδο προς τα πίσω!», χάνεις τον έλεγχο, γιατί δεν φαντάζεσαι πόσο πίσω θέλει να πάει ο καθένας...
Για τις προσπάθειες εκχριστιανισμού στην Άπω Ανατολή βλέπε εδώ!