27 March 2007

... με τα πόδια ανοικτά

Οι χώρες έδειξαν (;) την ταυτότητα και την ψυχή τους


Με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο της Ενωσης, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες μετέσχον σε έκθεση, που εγκαινιάστηκε προσφάτως στη Ρώμη, στέλνοντας από ένα «χαρακτηριστικό» έργο τέχνης... Ο Ρούσσος Βρανάς, σημείωσε στα «Νέα»: «Για να δει κανείς τα έργα τέχνης που έστειλαν οι 27 ευρωπαϊκές χώρες στην έκθεση της Ρώμης για την πεντηκοστή επέτειο της Ενωμένης Ευρώπης, θα πρέπει πρώτα να ξεχάσει πως η Βρετανία και η Γαλλία πολεμούσαν αιώνες μεταξύ τους και να πιστέψει πως οι Αυστριακοί είναι ο πιο ερωτικός λαός της ηπείρου». Ακολουθεί ένα κείμενο που αξιολογεί τη συμμετοχή των κρατών - μελών στην έκθεση:

Μια γυναίκα με τα πόδια ανοικτά

ΤΑ ΝΕΑ/The Times (Rachel Campbell-Johnston)

Η τέχνη δίνει μια ιδέα για την πολιτιστική ταυτότητα μιας χώρας. Από αυτή την άποψη, η επιλογή της Αυστρίας ήταν ίσως κάπως ανεπιτυχής. Τα λαμπερά έργα του Klimt θα ήταν μια προφανής επιλογή. Αντί γι' αυτά έχουμε τον ερωτικό καλλιτέχνη Schiele. Άραγε, έτσι βλέπουν τη χώρα τους οι Αυστριακοί; Μια γυναίκα με ανοιχτά τα πόδια που περιμένει να μπει μέσα ο πρώτος τυχόντας;


Όσο για την Ελλάδα, αυτοκαθορίζεται πάλι με την κλασική της κληρονομιά - με μια κόρη. Έκτοτε δεν δημιούργησαν τίποτα μεγαλύτερο. Το ίδιο και η Κύπρος επιστρέφει με τις εικόνες της σε ένα απώτερο παρελθόν.

Οι Πολωνοί ξεχειλίζουν από εθνικό συναίσθημα. Και οι φυσιολάτρες Φινλανδοί στέλνουν ένα ηλιοβασίλεμα. Γενικά, κάθε έργο δείχνει κάτι από το λαό που εκπροσωπεί.


(Ελευθεροτυπία, ο τύπος των ήλων, 27/3/2007)