21 November 2006

Θερμοπυρηνική σύντηξη

...
ΕΠΤΑ διεθνείς εταίροι, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Νότια Κορέα και η Ρωσία, υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι τη συνθήκη Iter, το σχέδιο του πειραματικού αντιδραστήρα θερμοπυρηνικής σύντηξης, που φιλοδοξεί να παραγάγει τις επόμενες δεκαετίες καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια.

Η συμφωνία, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπεγράφη στο μέγαρο των Ηλυσίων και είναι προϊόν πολυετών εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων που κατέληξαν τον Ιούνιο του 2005 στην επιλογή του γαλλικού σταθμού του Κανταράς, στη νοτιο-ανατολική Γαλλία.

Η κατασκευή του αντιδραστήρα Iter (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας) θα αρχίσει το 2008 και θα ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία. Η εκμετάλλευσή του τοποθετείται στο 2018.

Η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη που βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος εντάσσεται στην αναζήτηση μιας περισσότερο καθαρής και ανεξάντλητης πηγής πυρηνικής ενέργειας. Ως λύση που θα αντικαταστήσει την πυρηνική σχάση, η ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη θα αποτελέσει αντικείμενο μακράς έρευνας εντός του αντιδραστήρα Iter. Στόχος είναι η αναπαραγωγή αυτού που συμβαίνει στο κέντρο του Ηλιου.

(Καθημερινή, 21/11/2006)