03 November 2006

Νόρα Νικολαΐδη-Αγγελάκη

...
Μια ευγενική φυσιογνωμία που δεν ευτύχησε με την υγεία
της και άφησε πίσω μόνο θλιμμένους συγγενείς και φίλους.


(click)




elegeia, ελεγεία




Έβαλε τέλος στο μαρτύριό της η Νόρα
Ημερομηνία: February 13, 2006 @ 13:49:21 EST
(απόδοση στα ελληνικά του κειμένου >>>)



Οταν οι θεράποντες γιατροί της Νόρας Νικολαϊδη- Αγγελάκη διαπίστωσαν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου στο ήπαρ και τα οστά και της μένουν μόνο έξι μήνες ζωής, η μόνη επιθυμία της ήταν να πεθάνει με αξιοπρέπεια και, κατά το παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων, να δώσει την τελευταία της παράσταση στη ζωή, να διοργανώσει μια γιορτή.

Η επιθυμία αυτή της Νόρας έγινε πραγματικότητα το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2006, όταν, έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της, την αδελφή της, δύο φίλους και το γαμπρό της, πήρε τη θανατηφόρα δόση βαρβιτουρικών. Η Νόρα Νικολαϊδη έπασχε από καρκίνο του μαστού τα τελευταία 13 χρόνια και τον περασμένο Ιούλιο διαγνώστηκαν μεταστάσεις στο ήπαρ και στα οστά.

Η κόρη της Νόρας, Δρ. Χριστίνα Νικολαϊδη, αναπλ. καθηγήτρια Iατρικής στο Πανεπιστήμιο Portland του Oregon, περιέγραψε μιλώντας στο GreekNews τις τελευταίες μέρες της ζωής της μητέρας της, που επιβεβαιώνουν την εντύπωση που μας είχε προκαλέσει, όταν την επισκεφθήκαμε το Νοέμβριο στο σπίτι της, στο Πόρτλαντ: μιας γυναίκας που δεν της χαρίστηκε τίποτα στη ζωή, έζησε με αξιοπρέπεια και θέλησε να φύγει με τον ίδιο τρόπο.

Η Νόρα Αγγελάκη γεννήθηκε το 1943 στην Μανσούρα της Αιγύπτου, όπου έζησε μέχρι το 1957, φοιτώντας σε ελληνικά σχολεία. Μετά το έτος 1957, η οικογένειά της, μαζί με άλλους Ελληνες που εκδιώχθηκαν, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου η Νόρα τελείωσε το Η' νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών και τη Σχολή Δοξιάδη. Παράλληλα δίδασκε αγγλικά και εργαζόταν ως σχεδιάστρια σε τεχνικό γραφείο. Το έτος 1967 μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με το σύζυγό της, Ν. Νικολαΐδη. Ο σύζυγος ήταν μηχανολόγος-μηχανικός του ΕΜΠ και, με την έλευση στην Αμερική, προσελήφθη στην εταιρία General Electric, ενώ η Νόρα σπούδασε Αρχιτεκτονική.

Όπως μας είπε η κ. Χριστίνα Νικολαϊδη, από τις 10 Ιανουαρίου 2006 είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τη μητέρας της και μέρα με τη μέρα η κατάστασή της χειροτέρευε. Παρόλα αυτά, διατηρούσε πλήρη διαύγεια πνεύματος κι ήταν τόσο περήφανη ώστε, αψηφώντας τους πόνους, σηκωνόταν από το κρεβάτι με τη βοήθεια της κόρη της. Οι γιατροί ανησυχούσαν ότι κάποια στιγμή θα ήταν η μητέρα της πολύ αδύναμη, ακόμη και να πιει τα 227 γραμμάρια της θανατηφόρας δόσης - διαδικασία που είχε η ίδια επιλέξει για να φύγει με αξιοπρέπεια από τη ζωή.

Τελικά, το πρωί του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου, είπε στους δικούς της πως δεν θα μπορούσε να αντέξει το μαρτύριο του πόνου άλλη μια νύχτα. Και το βράδυ, αφού συγκέντρωσε τα πλέον προσφιλή της πρόσωπα και τους ψιθύρισε τις τελευταίες λέξεις αποχαιρετισμού, συγκέντρωσε όσες δυνάμεις της απέμειναν και ήπιε το θανατηφόρο κοκτέιλ.

Όπως μας είπε η κόρη της, όταν άρχισε το ναρκωτικό να επιδρά, ένα πλατύ γαλήνιο χαμόγελο ανακούφισης ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό τής Νόρας, το οποίο διατηρήθηκε στα χείλη αφού είχε ξεψυχήσει η πολύ αξιόλογη αυτή γυναίκα. Η κ. Χριστίνα Νικολαϊδη είπε στο GreekNews πως η απόφαση της μητέρας της να πεθάνει με αξιοπρέπεια, ήταν αυτή που της έδωσε τη δύναμη να παραμείνει ζωντανή περισσότερο χρόνο απ’ ότι προέβλεψαν αρχικά οι θεράποντες γιατροί.
Ελεονόρα Νόρα Νικολαΐδη Αγγελάκη - Eleonora Nora Nicolaidis Angelaki
Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΕΓΚΟΝ

Το Ορεγκον είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την ευθανασία - το δικαίωμα να πεθάνεις με αξιοπρέπεια (Death with Dignity Act), όπως αποκαλείται ο σχετικός νόμος. Από το 1998 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 200 άτομα που έπασχαν από ανίατες ασθένειες έδωσαν τέλος στη ζωή τους, λαμβάνοντας θανατηφόρα δόση κάποιων φαρμάκων (βλέπε εδώ μία συζήτηση με τη Νόρα 2 μήνες πριν από το θάνατό της).
Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος