10 October 2006

Οι χαρτογράφοι του big bang

... ...
Οι δυο τους δεν μιλιούνται εδώ και χρόνια. Ο ένας είναι ο 60χρονος πολυβραβευμένος αμερικανός αστροφυσικός δρ Τζον Μάτερ (John C. Mather), επικεφαλής του ετοιμαζόμενου δορυφορικού τηλεσκοπίου JWST (James Webb Space Telescope) της NASA. Ο άλλος είναι ο από δυόμισι δεκαετίες καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, γεννημένος το 1945 στη Φλόριδα, Τζορτζ Σμουτ (George F. Smoot). Αυτοί οι δύο όμως έχουν κάτι πολύ σημαντικό που τους ενώνει, κάτι που ξεκίνησε το 1988.

Τη χρονιά εκείνη η NASA κατέληξε στην κατασκευή και εκτόξευση ενός δορυφόρου μέτρησης της κοσμικής ακτινοβολίας, του COBE, με τον Τζον Μάτερ συντονιστή των φασματογραφικών εργασιών και τον Τζορτζ Σμουτ επικεφαλής των μετρήσεων θερμοκρασιακής ανισοτροπίας. Λίγο νωρίτερα η υπηρεσία είχε επιλέξει για τον δορυφόρο τη σχεδιαστική πρόταση του Σμουτ. Ο χαρισματικός αυτός φυσικός την είχε πείσει και το 1976 να τοποθετήσει ένα ραδιόμετρο μικροκυμάτων πάνω σε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 για να μετρήσει την κοσμική ακτινοβολία.

Οι μετρήσεις που είχε πάρει έδειχναν ότι το Σύμπαν δεν περιστρέφεται αλλά διαστέλλεται με την ίδια ταχύτητα προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι ο γαλαξίας μας έλκεται κινούμενος με ταχύτητα γύρω στα δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα από... τι; Το θέμα ήταν απόλυτα σχετικό με το πανάρχαιο ερώτημα «πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν;» και τις ακόμη αναπόδεικτες θεωρίες περί μιας αρχέγονης Μεγάλης Εκρηξης (Big Bang) και κατοπινής συνεχούς διαστολής του (πλήρες κείμενο>>>).

(Το ΒΗΜΑ, 08/10/2006)